We beginnen bij een edelsteen die misschien het langst in gebruik is. Dat is de Turkoois. Hij hoort bij de maand december en het sterrenbeeld Boogschutter. Ook wel de ‘heilige’steen genoemd, deze steen heeft in veel culturen een belangrijke plek gekregen.

Geschiedenis

De naam Turkoois komt van het Franse pierre turquoise, dat ‘Turkse’steen betekent. De turkoois dat Europa oorspronkelijk bereikte, kwam via Turkije uit de mijnen van Centraal Azië. De Egyptenaren gebruikten deze steen in de graven van hun Farao’s en werd gebruikt als siersteen, amulet of gemalen als make-up. De Azteken gebruikten het mineraal in hun heilige rituelen, niemand mocht er een bezitten. Deze mocht alleen als offer en als versiering voor de goden gebruikt worden. In Tibet wordt de steen geacht het Boze Oog af te weren en geluk te brengen. In Griekenland en Turkije is hij nog steeds populair en biedt hij vooral bescherming en geluk.

Beter bekend is de verbondenheid van de Turkoois met de Indiaanse cultuur. De Navajo indianen noemden het de ‘Gevallen Hemelsteen’. De kleuren van de steen representeerden de kleuren van de hemel en aarde. Sommige stammen gebruikten het als beschermsteen, anderen voor helende doeleinden. Hij werd veelal als sieraad gedragen of in kleding verwerkt. Vandaag de dag maken de Indianen nog steeds sieraden met Turkoois die over de hele wereld gedragen worden.

Samenstelling

De fraaie hemelsblauwe kleur van de Turkoois wordt door het kopergehalte veroorzaakt, terwijl de groenere tinten ook ijzer bevatten.

Helende werking

Het is een vriendschapssteen en verbindt de hart-energie met het gebied van vertrouwen en eerlijke communicatie. Hij beschermt bij negativiteit. En geeft inzicht om onderscheid te maken tussen goede en minder goede contacten. De Turkoois stimuleert het keelchakra en bevordert de communicatie. Vanwege deze eigenschappen helpt het om de waarheid te kunnen communiceren en goed gezelschap aan te trekken.

De beste plek om de Turkoois te dragen is tussen hart en keel, maar vanwege de aanwezigheid van koper dient direct contact met de huid vermeden te worden.

Behandeling van de steen

Omdat de steen poreus is mag deze niet met water in contact komen. Hij kan ook door direct zonlicht verkleuren.

Zuiveren en opladen kan door middel van hem neer te leggen bij een bergkristal, of in het maanlicht en dan bij voorkeur buiten.

Winkel hartje 's-Hertogenbosch

All&Right (All Stones)

Lange Putstraat 14

5211 KN 's-Hertogenbosch

www.allandright.nl

© 2014 - 2023 All Stones | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel