De stonehenge preseli bluestone. Stonehenge blijft fascineren en van de vele mysteries die er nog zijn over deze stenencirkel is er nu een belangrijke opgelost. Afgelopen weekend is de betoverende cirkel weer in het nieuws geweest. Er is bewijs gevonden van de plek waar de stenen vandaan kwamen. Dat is 225 km van de magische plek vandaan, in het westen van Wales. Dat de stenen uit deze streek kwamen waren de geleerden het over eens. Maar het bewijs ontbrak.

Nu blijkt de de stenencirkel eerst in zijn geheel in Wales stond en helemaal naar zijn huidige plek in het zuiden van Engeland verplaatst is. Bij een steengroeve zijn de restanten van een stenencirkel gevonden. Daar staan nog maar vier stenen overeind. De afdruk van een van lege gaten komt precies overheen met de dwarsdoorsnede van een van de hardstenen van Stonehenge. 

De Stonehenge Bluestone is nu verkrijgbaar in onze winkel. Deze steen verbergt een van de grootste raadsels van Stonehenge. Hoe zijn deze stenen 250 km verplaatst en wat was de reden om deze in de cirkel te plaatsen?

De Stonehenge cirkel bestaat uit twee verschillende stenen. De grote monolieten zijn een variant van zandsteen die uit de omgeving veelal aanwezig is. De kleinere, die de hoefvormige binnen cirkel vormen, komen uit de Preseli gebergte in het zuidwesten van Wales.

De bijzondere prseli bluestone trommelstenen die in de streek gevonden worden zijn verkrijgbaar bij All Stones in Eindhoven!

Archeologen schatten dat deze constructies van Bluestone rond 2.300 BC zijn gebouwd. In totaal denken ze dat de cirkel over een periode van 1.000 jaar is veranderd en uitgebreid.

Hoe zijn ze bij Stonehenge gekomen?

Men weet niet zeker hoe de stenen over de afstand van 225 km over berg- en heuvelachtig terrein naar Stonehenge zijn getransporteerd. Er zijn twee theorieën. Dit zou op natuurlijke wijze door gletsjers in de ijstijd kunnen hebben plaatsgevonden. Echter zijn er in de omgeving van Stonehenge geen andere Bluestones gevonden. Een andere verklaring is dat de bevolking deze 4 ton wegende stenen over de heuvelachtige route heeft gesleept, of op een ingenieus houten spoor op bolvormig geslepen stenen gerold, of zelfs via de rivier Avon heeft vervoerd. Echter is hier geen concreet bewijs voor handen.

De Preseli Bluestone is een variant van doleriet. De samenstelling ervan is harder dan graniet. Het is een basaltachtige steen en bestaat verder uit rhyoliet en volkanische gesteente.

In de oertijd werd er gereedschap van gemaakt, waaronder bijlen.

Legendes en werking Bluestone

Er zijn legendes die vertellen dat Stonehenge niet alleen een ceremoniële functie had maar een plek was voor genezing. Sommige Bluestones in de cirkel geven een heldere klank als er tegenaan getikt wordt. In die tijd geloofden bepaalde bevolkingsgroepen dat stenen dergelijke geluiden maakten een genezende werking hadden.

Bluestone is een sterk aardende steen en heeft een positieve werking op het immuunsysteem en het hart.

Deze steen staat ook bekend als de steen van de dromen. Het kan helpen om tijdens de slaap verre herinneringen naar boven te halen.

Winkel hartje 's-Hertogenbosch

All&Right (All Stones)

Lange Putstraat 14

5211 KN 's-Hertogenbosch

www.allandright.nl

© 2014 - 2023 All Stones | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel