Winkel hartje Den Bosch, Lange Putstraat 14, 5211 KN. https://www.allandright.nl/                                                

 

 

 

Winkel hartje Eindhoven, Stadspoort 12, 5611 GZ https://www.allstones.nl/    


Er zijn hoofdzakelijke drie manieren hoe edelstenen ontstaan.

Magmatisch: De mooiste en meest heldere kristallen ontstaan dieper in de aarde. Het begint met magma dat heel langzaam afkoelt, soms wel miljoenen jaren, en dan in kristallen verandert. De kristallen groeien een beetje zoals ijs, een opeenstapeling van hele kleine kristallen die uiteindelijk een grote kristal vormen. Als er onzuiverheden zoals metalen als aluminium en ijzer in gemengd zijn, krijgen de kristallen hele mooie kleuren. Denk maar aan de rode robijn, de paarse amethist en de groene smaragd.

Door aardverschuivingen miljoenen jaren geleden werden deze kristallen uiteindelijk naar het oppervalk geduwd. En kunnen daarom door ons gevonden worden. Het zijn meestal vulkanische gebieden waar wij deze edelstenen tegenkomen.

Sommige edelstenen worden door snel afgekoeld lava gevormd. Deze zijn dan glasachtig van structuur en niet van kristal. Omdat lava door vulkanische uitbarstingen snel aan de oppervlakte komt, koelt het te snel af om kristallen te kunnen vormen. Voorbeelden hiervan zijn Obsidiaan en Opaal.

De grootste magmatische kristallen zijn ontdekt in de beroemde grotten van Naica in Mexico. Sommige van deze seleniet kristallen zijn maar liefst 15 meter  hoog! Kijk ook naar het filmpje van de Naica selenieten op Youtube van Discovery:

Afzettingsgesteenten: Heb je wel eens je ouders horen mopperen dat de houten raamkozijnen buiten geschilderd moeten worden omdat de verf er af gebladderd is?

Dit komt door weerselementen zoals wind, regen, hitte en vorst die de verf afslijt. Bij gesteente noemen ze dit proces erosie. Dit zijn kleine stukjes steen en zandkorrels die afbrokkelen. Dit noemt men sediment.

Je kunt je misschien voorstellen dat bergen over miljoenen jaren een stuk kleiner zijn geworden door erosie. Veel bergen zijn nu minder dan de helft in hoogte in vergelijking met de periode dat ze zijn ontstaan.

De kleine stukjes steen en zand  is door rivieren naar meren en naar oceaanbodems vervoerd, samen met bijvoorbeeld sporen van metaal en kalk. Over miljoenen jaren zijn verschillende soorten sedimenten in lagen opgehoopt. De lagen werden steeds hoger. Door de zware druk wordt het water eruit geperst en het gesteente in elkaar gedrukt totdat het keihard wordt. Je kan vaak dit soort gesteente herkennen aan  een gelaagd uiterlijk (banden). Voorbeelden hiervan zijn kalk- en zandsteen

Metamorfe gesteente: Dit zijn magmatische stenen of afzettingsgesteenten die veranderd zijn omdat ze opnieuw zijn verhit of onder grote druk zijn komen te staan.

Door aardverschuivingen zijn deze stenen dieper in de (hetere) aardkorst terecht gekomen en verandert. Denk aan bijvoorbeeld een rauw ei dat er anders uitziet nadat het gekookt is.

Er is niks aan de steen toegevoegd maar toch verandert het.

Als de gesteente wordt samengeperst, gebeurt dit vaak met andere soorten gesteente om dan vervolgens een nieuw soort steen te vormen, dat nog veel harder is .

Marmer is hier een heel goed voorbeeld van. De Taj Mahal in India is ongeveer 500 jaar gelden van marmer gemaakt.

Er hebben in die tijd miljoenen mensen over de marmeren vloer gelopen. Het marmer is alleen zo hard dat het nog geen millimeter versleten is!

 

Steenvorming bij meteoriet inslag: Er is nog een vierde en minder vaak besproken vorming van gesteente. Er zijn diverse grote meteoriet inslagen geweest. Door de knal kwam er ongekende energie vrij, wat de mens zelf niet kan creëren. Bekende meteoriet stenen zijn de Tektiet en Gibeon.

Een hele bijzondere is Moldaviet. Dit is de enige meteorietsteen die groen is van kleur. Het lijkt dan ook op de Kryptonite van Superman. Er zijn ongeveer 15 miljoen jaar geleden twee meteorieten van ongeveer 150 meter doorsnee in Zuid-Duitsland ingeslagen.

 De explosie was ongeveer 1,8 miljoen keer zo groot als de explosie van een atoombom. De wetenschappers schatten dat het toen 30.000 graden Celcius werd. De stukken Moldaviet die toen ontstonden werden bij de rivier Moldau verstrooid. Vandaar de naam Moldaviet!

Zie ook Wikipedia voor meer informatie over deze bijzondere steen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moldaviet  

 

 

Winkel hartje 's-Hertogenbosch

All&Right (All Stones)

Lange Putstraat 14

5211 KN 's-Hertogenbosch

www.allandright.nl

© 2014 - 2023 All Stones | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel