Waarom is de ene edelsteen rood en de ander groen? Voor veel edelstenen is hier een verklaring voor. Alleen voor een groot aantal edelstenen kan men hier geen goed antwoord op geven. Dit wordt nog steeds door wetenschappers onderzocht.

Een mineraal krijgt zijn kleur van de kleuren die het weerkaatst of doorlaat. De kleuren die het weerkaatst zijn de kleuren die wij zien.

Veel kleuren in mineralen worden veroorzaakt door de metalen die er in zitten. Dit kan bijvoorbeeld koper, ijzer of mangaan zijn. Ijzer maakt Amethist paars. De mooiste Amethist komt uit Uruguay. Omdat er veel ijzer in zit worden de kristallen donker paars. En zeer gewild om sieraden van te maken. En koper maakt azuriet blauw.

Maar dit betekent niet dat een metaal altijd dezelfde kleur maakt. Chroom maakt Robijn rood maar Calciet oranje. Koper maakt ook groen en ijzer rood of geel. En combinaties van metalen maken ook weer verschillende kleuren. Smaragd groen wordt gecreëerd door Chroom en Vanadium. Heel ingewikkeld dus.

De meeste andere mineralen krijgen hun kleuren door sporen van onzuiverheden en chemische structuur. Om dit te begrijpen moet je eigenlijk een chemicus zijn.

Winkel hartje 's-Hertogenbosch

All&Right (All Stones)

Lange Putstraat 14

5211 KN 's-Hertogenbosch

www.allandright.nl

© 2014 - 2023 All Stones | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel