De Taj Mahal wordt door velen beschouwd als het mooiste gebouw ter wereld. De parel in India’s kroon.

Als je door de toegangspoort op afstand naar de Taj Mahal kijkt lijkt het of er een twee dimensionaal schilderij in de blauwe lucht hangt. Het dringt direct tot je door dat prachtig gebouw echt een wereldwonder is.

Het is in de 17e eeuw gebouwd onder de regie van de keizer van het Mogolrijk,  Shah Jahan. Hij was een grote liefhebber van edelstenen. Er werd zelfs gezegd dat er niemand in het rijk was die in deze periode meer kennis had van edelstenen.

Het ontstaan van het mausoleum heeft een trieste voorgeschiedenis. Zijn vrouw Mumtaz Mahal was zijn grote liefde en zij volgde hem zelfs op reis naar oorlogsgebieden. Maar zij overleed tijdens de bevalling van hun veertiende kind. Ze vroeg voordat ze overleed of hij een onvergetelijke tombe voor haar zou bouwen als nagedachtenis aan haar. Hij beloofde haar dit voor haar te doen. Zijn verdriet was bijna ondragelijk maar hij zette alles op alles om het mooiste mausoleum te bouwen wat denkbaar was. Pas 18 jaar later was de bouw compleet. De schoonheid en magie van de Taj Mahal is tot de dag van vandaag nauwelijks in woorden te beschrijven.

Het van puur wit marmer bekleed perfect symmetrische mausoleum is een weerspiegeling van de zon en de maan. In de ochtend glinstert het bijna verblindend en bij zonsondergang kleurt het roze. In de nacht weerkaatst het gebouw het witte maanlicht. Het marmer kwam uit het nabijgelegen Makrana. Het was toen en is nog steeds het hardste marmer dat in de wereld gevonden wordt. Er hebben miljoenen mensen over de vloer van de Taj Mahal gelopen maar die is in bijna 400 jaar nog geen millimeter gesleten.

Wat fascinerend is, is de grote hoeveelheid van half edelstenen dat gebruikt is om dit monument te verfraaien.

Er zijn meer dan dertig soorten edelsteen gebruikt voor het verfraaien van de Taj Mahal. De edelstenen handel was in die tijd al in volle gang en het Mogol rijk was het epicentrum van de wereldhandel in edelstenen en halfedelstenen. De stenen kwamen niet alleen maar uit India maar ook bijvoorbeeld uit Afghanistan (Lapis Lazuli), Jade uit China, Amber uit Burma en Chalcedoon uit Sri Lanka.

De kalligrafieën die aan de binnen- en buitenkant zijn ingelegd zijn van Onyx en Jaspis. De tekens zijn zo ingelegd naarmate ze hoger kwamen, groter werden gemaakt. Het bijzondere hiervan is dat de tekens vanaf de grond tot aan het plafond even groot lijken.

Heel bijzonder hierbij is dat dan vanaf de grond lijken alle tekens even groot. Het leest als een bladzijde in een boek.

De stenen werden niet in die periode gebruikt als machtsvertoon en voor de sier, maar ook op hun betekenis.

Jade eigende ze speciale eigenschappen toe. Ze geloofden dat door Jade ze langer zouden leven  of zelfs een eeuwig leven zouden krijgen. Ook werd Jade de steen van de overwinning genoemd. Ze duiden hier op successen die op het slagveld behaald zouden worden.

Naast de liefde voor stenen hadden de Mogols ook een liefde voor bloemen. Zo zijn er veel patronen met bloemen en bladeren verwerkt in het gebouw. Hiervoor gebruikten ze onder andere Carneool, Agaat, Amethist en groene Jade.

Zo kunnen de edelstenen ons verhalen vertellen lang nadat de culturen tot het verleden behoren.

Winkel hartje 's-Hertogenbosch

All&Right (All Stones)

Lange Putstraat 14

5211 KN 's-Hertogenbosch

www.allandright.nl

© 2014 - 2023 All Stones | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel